Türkçe çeviri için tıklayın.
Türkçe çeviri için tıklayın.
Ankara, 18 December 2020 – SDG Impact Accelerator (SDGia), a global accelerator launched by Turkish Ministry of Foreign Affairs and UNDP in 2018, has opened its second global call for impact entrepreneurs to find innovative solutions for SDG-related complex development challenges. During the second SDGia program, startups will work on products and services in the field of financial inclusion in Bangladesh and digital agriculture in Uganda.
SDGia has introduced a novel approach to startup acceleration thanks to its convening power for private and public stakeholders, with a specific focus on empowering innovative entrepreneurs who are providing impact at scale for low-income groups, the bottom of the pyramid.
Last year in its first program, SDGia focused on two of the most pressing issues faced by displaced populations, namely the lack of sanitation and personal identification. The first global call attracted applications from 35 countries, and during the program, new solutions have been found in the field of two grand challenges, namely “Non-Sewage Portable Toilets” and “Digital ID solutions”. 8 startups have graduated from the program to implement their projects which are currently at their final stage.
Based on the success stories of its alumni and the lessons learnt of the first program, SDGia has decided to launch its second program in Bangladesh and Uganda, where vibrant startup ecosystems already exist. Government of Turkey has provided the core funding for the implementation of the SDGia’s second acceleration program that has started in June 2020, in line with its long-standing support for the Least Developed Countries (LDCs).
The second SDGia program in both countries are led by the Turkish Ministry of Foreign Affairs, UNDP Turkey, and United Nations Technology Bank for LDCs with the support of government institutions and UNDP Country Offices in Uganda and Bangladesh.
The Digital Agriculture Call is addressing the digital agriculture challenge in Uganda focusing on ‘world with zero hunger’, which requires more productive, efficient, sustainable, inclusive, transparent and resilient food systems. The general focus of this call is “Industry, Innovation and Infrastructure” which aims to build resilient infrastructure, promote sustainable industrialization, and foster innovation in agriculture. With this aspect, the program aims at urgent transformation of the current agri-food systems with innovative solutions after the COVID-19 pandemic.
The Financial Inclusion Call is targeting the financial inclusion challenge in Bangladesh. Financial inclusion is a critical enabler on many aspects such as eradicating poverty, ending hunger, achieving food security and promoting sustainable agriculture, leading to profiting health and well-being. It also enhances topics such as achieving gender equality and economic empowerment of women; promoting economic growth and jobs; supporting industry, innovation, and infrastructure. Therefore, urgent transformation of the current financial system with innovative solutions after the pandemic is the ultimate goal of the program.
SDGia Digital Agriculture and Financial Inclusion calls are open now for teams from all around the world.
This is an opportunity for startups who would like to be part of a global network that continues supporting them as they work towards the implementation of the SDGs. Along with mentorships from UNDP, UN Technology Bank, governmental institutions, financial and technology experts, and global investors, the teams will be able to create and scale their impact up in the world.
During the acceleration program, teams will receive equity-free grant of up to $15,000 and in the event that their product or service is selected for implementation in Bangladesh or Uganda, teams may also receive impact investment at the end of the program.
Application deadline for both calls is January 31st, 2021.
Ankara, 18 Aralık 2020 – Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından 2018 yılında başlatılan küresel hızlandırıcı olan SKA Etki Hızlandırıcısı (SDGia), kalkınmada güçlük oluşturan alanlarda yenilikçi çözümler bulmak için girişimcilere yönelik ikinci küresel çağrısını yaptı. İkinci SDGia programı sırasında, girişimler Bangladeş’te “Finansal Kapsayıcılık” ve Uganda’da “Dijital Tarım” alanındaki ürün ve hizmetleri geliştirmeye/iyileştirmeye çalışacaklar.
SDGia, özel ve kamu paydaşlarını bir araya getirme gücü sayesinde, özgün yaklaşımıyla gelir piramidinin en altında yer alan düşük gelirli gruplar için geniş ölçekte etki sağlayan yenilikçi girişimcilere odaklanmaktadır.
SDGia’nın geçtiğimiz yıl uygulanan ilk programında yerinden edilmiş nüfusun karşılaştığı en acil sorunlardan ikisi olan “sanitasyona erişim” ve “geçim kaynakları ve temel hizmetlere erişim” konuları seçilmiştir.
İlk küresel çağrıya 35 ülkeden başvuru alınmış ve program sırasında iki önemli alanda yeni çözümler bulunmuştur: “Kanalizasyon Dışı Taşınabilir Tuvaletler” ve “Dijital Kimlik Çözümleri”. Programdan mezun olan 8 girişimci şu anda son aşamasında olan projelerini Türkiye’de hayata geçirmektedir.
SDGia, mezunlarının başarı hikayelerine ve ilk programdan kazanılan tecrübeye dayanarak oluşturduğu altyapısıyla ikinci programını Bangladeş ve Uganda’da başlatmaya karar vermiştir. Türkiye Hükümeti, En Az Gelişmiş Ülkelere (EAGÜ’ler) uzun süredir verdiği destek doğrultusunda, SDGia’nın Haziran 2020’de başlayan ikinci hızlandırma programının uygulanması için temel finansmanı sağlamıştır.
Her iki ülke için ikinci SDGia programı, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, UNDP Türkiye ve EAGÜ’ler için Birleşmiş Milletler Teknoloji Bankası’nın yanı sıra kamu kurumları ile Uganda ve Bangladeş’teki UNDP Ülke Ofislerinin desteği ile yürütülmektedir.
Dijital Tarım Çağrısı, daha üretken, verimli, sürdürülebilir, kapsayıcı, şeffaf ve dayanıklı gıda sistemleri gerektiren “Dünya’da sıfır açlık” hedefine odaklanarak Uganda’daki dijital tarımı ele almaktadır. Ana odak noktası “Sanayi, Yenilik ve Altyapı” olan bu çağrı dayanıklı bir altyapı kurmayı, sürdürülebilir sanayileşmeyi geliştirmeyi ve tarımda yeniliği teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Bu yönüyle program, COVID-19 pandemisinden sonra mevcut tarımsal gıda sistemlerinin yenilikçi çözümlerle acilen dönüştürülmesini hedeflemektedir.
Finansal Kapsayıcılık Çağrısı, Bangladeş’teki finansal kapsayıcılığı hedef almaktadır. Finansal kapsayıcılık; yoksulluğun ortadan kaldırılması, açlığın sona erdirilmesi, gıda güvenliğinin sağlanması ve sürdürülebilir tarımı teşvik ederek sağlık ve refahtan kazanç elde etmek gibi pek çok açıdan kritik bir öneme sahiptir. Aynı zamanda cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadınların ekonomik olarak güçlenmesi; ekonomik büyüme ve istihdamın teşviki; endüstri, inovasyon ve altyapıyı desteklemek gibi konulara da katkı sağlamaktadır. Bu nedenle, pandemi sonrası mevcut finansal sistemin yenilikçi çözümlerle ivedilikle dönüştürülmesi programın nihai amacıdır.
SDGia Dijital Tarım ve Finansal Kapsayıcılık çağrıları dünyanın her yerindeki girişimci takımların başvurusuna açılmıştır.
Açmış olduğumuz çağrılar, SKA’ları gerçekleştirmek için çalışan ve küresel bir ağın parçası olmak isteyen girişimciler için önemli bir fırsat yaratmaktadır. UNDP, BM Teknoloji Bankası, devlet kurumları, finans ve teknoloji uzmanları ve küresel yatırımcılardan gelen mentorluğun yanı sıra, takımlar dünyada etki yaratabilecek ve artırabileceklerdir.
Hızlandırma programı sırasında, takımlara 15.000 ABD Doları hibe verilecek; geliştirecekleri ürün veya hizmetlerinin Bangladeş veya Uganda’da tatbik edilmek üzere seçilmesi halinde ise, program sonunda etki yatırımı da alabileceklerdir.
Her iki çağrı için son başvuru tarihi 31 Ocak 2021’dir.